Triathlon begynderpakke

Triathlonsporten har igennem de seneste års Challenge stævner i København og Århus (i København på Ironman distance og i Århus på den halve distance) spredt kendskabet til denne fascinerende sportsgren, og fået mange til at ønske sig at prøve kræfter med den ultimative udfordring: At gennemføre en Ironman.

En Ironman består af 3 discipliner: 3,8 km svømning, 180 km cykling og et afsluttende marathonløb på 42,195 km. Tiden tæller fra svømmestarten går til man krydser målsnoren efter 42,195 km løb, så det gælder både om at svømme, cyklie og løbe så hurtigt som muligt, og også om at udføre skiftene fra svømning til cykling og videre til løb uden at spilde unødigt tid.

Triathlon er en sportsgren, hvor det er let at spendere rigtig mange penge på udstyr, men omvendt er det også muligt at komme i gang og tilmed køre rigtig gode tider uden, at det koster alverden. Du skal dog være forberedt på at måtte ofre nogle tusinde kroner på en racercykel, træningstøj og et par løbesko, hvis du ikke ejer dette i forvejen.

De fleste ender med at bruge hovedparten af deres penge på cykeldele, der i bund og grund ikke gør den store forskel rent tidsmæssigt, men måske nok giver ejeren en god fornemmelse og lidt selvtillid. Jeg foretrækker dog at vende det om og tænke, at det er langt sejere at overhale en konkurrent når jeg oven i købet selv kører rundt på en gammel, billig cykel. Og at det må være ekstra nederen at blive overhalet af en gammel havelåge, hvis man selv kører rundt på en cykel til 40-50.000,-. Men sådan er der jo så meget.

Hvis du har pengene, anbefaler jeg at du anskaffer en racercykel eller tricykel til omkring 12-15.000,-. Det er ved dette prisleje kurven knækker og du begynder at give uforholdsvist meget ekstra for nogle små forbedringer. Og når komponenterne begynder at blive dyre, så betyder det tilmed også ofte, at der er fræset noget gods bort for at gøre dem lettere og nogle gange går det altså ud over styrken af komponenterne, så de lettere går i stykker. Og det værste der kan ske på en Ironman er, at cyklen bryder sammen og ikke kan laves. Der gælder jo i triathlon til forskel fra cykling, at man ikke må modtage service fra eksterne hjælpere eller servicebiler. Så ryger cyklen er løbet kørt..

For 12-15.000,- kan du vælge en god racercykel eller tricykel monteret med fx Shimano 105 dele og nogle fornuftige hjul. Med mindre du har en triathlonkonkurrence i bjergrigt terræn i tankerne, skal du vælge højprofilfælge som Mavic Cosmic eller lignende. Det behøver ikke være carbonfælge, alufælge holder typisk bedre og er billigere. Og selvom vægten betyder noget på hjulene, fordi disse roterer rundt, så er aerodynamikken vigtigere. Det samme gælder for komponenterne på cyklen. Glem alt om at spare på vægten af disse, da det næsten ingen fartforbedringer giver. Har du mange penge, så brug dem i stedet på at få en god træner eller brug evt. nogle penge på at få en person til at indstille din cykel optimalt til sdig, så din aerodynamik bliver i top!.

Her er et forslag til en startpakke til Ironman triathlon træning:

Svømning:

 • Badebukser/dragt 2-300,-
 • Svømmebriller 100,-
 • Våddragt (køb den billigste triathlon model til ca. 2.000,-. Medmindre du er gammel konkurrencesvømmer og svømmer 1000 m under 13 min, får du mere gavn af begyndermodellen indenfor de forskellige våddragtmærker end topmodellen. Begyndermodellerne er nemlig designet, så de løfter benene mere end topmodellerne, og det er noget selv rimeligt habile svømmere har gavn af) 2.000,-
 • Neophrenhætte 2-300,-. (en god forsikring mod underafkøling.)
 • Lån plade, padler og pull bouy i svømmehallen (og undlad i øvrigt at træne ret meget med padler og pull bouy medmindre du er konkurencesvømmer og svømmer 1000 m under 13-14 min, da det let ødelægger din teknik og risikoe for overbelastningsskader stiger væsentligt)

Svømmeudstyret koster altså i alt ca. 2.500-2700,-

Cykling

 • Tricykel 12-15.000,- (om du vælger en racercykel med tribøjle eftermonteret eller en tricykel med speciel triathlon geometri må bero på et valg, hvorvidt du påtænker at dyrke triathlon i flere år eller foretrækker at have en racercykel, du også kan anvende til almindelige træningsture efterfølgende. Tricyklen med dens stejle geometri er ikke så velegnet til træningsture..)
 • Cykelbukser korte og lange, trøje og cykelsko ca. 1.500-2.000,-
 • Cykelhjelm ca. 500,-
 • Værktøj og ekstra slanger, dæk ca. 500,-

Cykling i alt ca. 14.500-18.000,-

Løb

 • Løbetøj ca. 1.000,-
 • Løbesko ca. 800,- (vælg almindelige træningssko. Fald IKKE for fristelsen til at købe knkurrenceløbesko – de er alt for lette til triathlonbrug med mindre igen du er supergarvet og letfodet løber).

Løb i alt ca. 1.800,-

Det er ofte muligt at finde brugte tricykler og våddragte på Den blå Avis, DTrif’s hjemmeside eller nogle af de lokale triathlon klubbers hjemmesider. Der er mange, der sætter deres cykler billigt til salg efter at have gennemført en enkelt Ironman.

Du kan også spare mange penge ved at købe cykler udenfor sæsonen, hvor sidste års modeller ofte sælges billigt. Eller prøv at se od Tyskland og England, hvor sportsudstyr er noget billigere end i Danmark og fragten tilmed ofte er gratis!
Denne online triathlon butik i England sender fx gratis til Danmark bare du køber for ca. 500,- og der er rigtig mange lækre ting at vælge mellem!